France Telecom in Duitse mobiele telefonie

Door de aankoop van ruim 60 procent van de aandelen van mobiele-telefonie-aanbieder E-Plus krijgt France Telecom vaste voet op de Duitse markt voor mobiele telefonie.

De Franse telco koopt die aandelen voor 14,4 miljard D-mark (ruim zestien miljard gulden) van de Duitse ondernemingen RWE AG en Veba AG en brengt daarmee haar belang in E-Plus op meer dan 77 procent. Overigens moeten de raden van commissarissen van de betrokken ondernemingen en de mededingingsautoriteiten de transactie nog goedkeuren.
E-Plus heeft ongeveer 3,2 miljoen klanten en een marktaandeel van zo'n 16 procent. Daarmee is het bedrijf de op-twee-na-grootste aanbieder van mobiele telefonie in Duitsland. Het GSM-netwerk van de onderneming bestrijkt het hele land.
Eerder deze maand kocht France Telecom van Vodafone Airtouch al 17 procent van de aandelen van E-Plus. De resterende 22,5 procent blijft vooralsnog in handen van de Amerikaanse telco Bellsouth. De Amerikanen denken nog na over een eventuele reactie.
France Telecom financiert de overname uit de verkoop van zijn belang in het Amerikaanse Sprint, dat onlangs werd overgenomen door MCI Worldcom, en zijn belang van 2 procent in Deutsche Telekom. De aandelen Sprint zouden zo'n 19,2 miljard gulden moeten opleveren. Het belang in Deutsche Telekom is ruim vijf miljard gulden waard.
De actie van de Fransen is het zoveelste bewijs van de vertroebelde relatie tussen Deutsche Telekom en France Telecom. Die relatie staat onder druk sinds de Duitsers in mei een poging deden om Telecom Italia over te nemen zonder dat te melden aan de Franse partner. France Telecom geeft onomwonden toe dat, toen de alliantie tussen de twee Europese telecomreuzen nog gezond was, er geen enkele reden bestond om te penetreren in de Duitse markt. Nu is die reden er blijkbaar wel.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-19T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.