Varianten van het Melissa-virus duiken op

Het Melissa-virus, dat sinds maart rondwaart op talloze netwerken in de wereld, lijkt niet kapot te krijgen. Momenteel worden twee nieuwe, uiterst destructieve varianten via e-mail over de wereld verspreid.

Zoals beveiligingsdeskundigen al hadden voorspeld toen het eerste Melissa-virus in maart aan zijn vernietigende wereldreis begon, hebben virusontwikkelaars Melissa's code opgepikt om vergelijkbare - maar toch nét iets andere - virussen te schrijven. Die zij vervolgens op de wereld hebben losgelaten.
De twee nieuwe varianten, Melissa-U en Melissa-V, zijn vermomd als e-mailtjes gestuurd door een bekende, met als onderwerp 'pictures' (Melissa-U) of 'My Pictures' (Melissa-V). In beide gevallen is daaraan toegevoegd - indien beschikbaar - de afzenders geregistreerde gebruikersnaam van Word 97 of Word 2000. Het attachment bevat geen enkel plaatje, maar bestaat uit een geïnfecteerd Word-document.
Indien geactiveerd, zal Melissa-U een Messaging Application Programming Interface (Mapi) in werking stellen en zichzelf verzenden naar de eerste vier e-mailadressen uit het adresboek van de gebruiker. Vervolgens onderneemt het een poging om de volgende, voor het opstarten van de computer essentiële, systeembestanden te wissen: c:\command.com; c:\io.sys; d:\command.com; d:\io.sys; c:\Ntdetect.com; c:\Suhdlog.dat en d:\Suhdlog.dat.
Ook Melissa-V activeert een Mapi en verzendt zichzelf naar veertig e-mailadressen. Vervolgens gaat het aan de slag met het vernietigen van bestanden en directories op gezamenlijke schijven. Van de client-computer blijft dit virus echter af.
De leveranciers van beveiligingssoftware raden de gebruikers en hun netwerkbeheerders - zoals altijd - aan de DAT-bestanden regelmatig te updaten, om zich tegen nieuwe Melissa-varianten te beschermen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-15T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.