WTO keurt Amerikaanse exportsubsidies af

De World Trade Organisation (WTO) constateert dat een exportsubsidiesysteem van de Verenigde Staten in strijd is met haar regels. De handelsorganisatie heeft de Amerikaanse regering te verstaan gegeven dat deze het systeem voor 1 oktober 2000 moet opheffen.

Eind juli werd al bekend dat Microsoft dankzij dit systeem subsidies heeft opgestreken (Microsoft ontving ten onrechte subsidies).
Het gaat om fiscale vrijstellingen voor Amerikaanse bedrijven die hun export, of een deel ervan, laten lopen via vestigingen op belastingparadijzen, de zogehetenforeign sales corporations (FSC). De Europese Unie verzocht de WTO in november 1997 een onderzoek in te stellen naar de geldigheid van de regeling.
De subsidie liep jaarlijks op tot zo'n 2,5 miljard dollar. Het grootste deel van de FSC's is op de Maagdeneilanden gevestigd, gevolgd door Barbados en Guam. Pascal Lamy, de nieuwe Europese Handelscommissaris, is opgetogen over de uitspraak van de WTO. Aan het oneerlijk bevoordelen van Amerikaanse producten op niet-Amerikaanse markten is in zijn ogen een einde gekomen. Vooral het afgelopen decennium maakten steeds meer sectoren, waaronder de software-industrie en de landbouw, gebruik van de regeling, aldus Lamy.
Het is nog onduidelijk welke Amerikaanse IT-bedrijven allemaal profijt van de subsidies hebben gehad en voor welke bedragen. NieuwssiteThe Register ontdekte een vestiging van Cirrus Logic op Barbados. Bronnen binnen de EU zouden Microsoft één van de grootste profiteurs noemen. Die onderneming kan nu niet reageren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.