Miljardendeal MCI Worldcom ligt onder vuur

Vanuit verschillende hoeken komen negatieve reacties los op de overname van Sprint door MCI Worldcom (MCI Worldcom wint miljardenstrijd om Sprint).

De voorzitter van de Amerikaanse Federal Communications Commission (FCC), William Kennard, sprak zijn twijfels uit over de vraag of MCI Worldcom kan aantonen dat deze miljardenovername uiteindelijk positief uitpakt voor de consumenten. Volgens Kennard krijgen de nieuwe partners een paar harde noten te kraken bij ten minste één van de twee federale instanties die hun goedkeuring nog aan de overname moeten geven.
Ook verschillende Amerikaanse consumentenorganisaties plaatsen de nodige vraagtekens bij de overname. De angst voor kartelvorming is groot. Met twee grote marktpartijen (AT&T en Worldcom) is het immers veel gemakkelijker om onderlinge afspraken te maken dan met vijf spelers, zo luidt de redenering.
Deutsche Telekom, dat 10 procent bezit van Sprint, heeft in reactie op de overname bekend gemaakt dat het zijn Sprint-aandelen zal verkopen. Het geld dat de Duitse telco daarmee verdient, zal de onderneming steken in andere acquisities en samenwerkingsverbanden. Het afstoten van het belang in Sprint zal Deutsche Telekom overigens geen windeieren leggen. De onderneming verwacht ruim 23,5 miljard gulden te ontvangen voor de aandelen. Dat betekent een winst van meer dan twintig miljard gulden.
Voor France Telecom is Worldcoms actie aanleiding om eens kritisch te kijken naar de eigendomsstructuur van Global One. In deze joint venture participeren France Telecom, Deutsche Telekom en Sprint. Volgens de Fransen concurreren de activiteiten van Global One direct met die van MCI Worldcom.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.