Apple's G4 raakt verder in de problemen

Apple heeft de Power-PC G4-processor in zijn nieuwste PowerMac-computers bijgesteld om op een lagere kloksnelheid te draaien. De officiële reden van de Macintosh-fabrikant is dat hij zich hierdoor aanpast aan de verkrijgbaarheid van die chips.

De werkelijke reden ligt volgens ingewijden in de recent geopenbaarde problemen met de G4 wanneer die op 500 MHz of meer functioneert. De huidige revisie 2.6 van deze chip kan op die snelheid data vervuilen tijdens communicatie met het cache-geheugen. Fabrikant Motorola komt in december met revisie 2.8 die dit probleem moet oplossen.
Volgens de officiële lezing van Apple is het 'bijstellen' van zijn G4-modellen veroorzaakt door de beperkte levering van G4-processoren door Motorola. Die bewering wordt echter ondergraven doordat de computerfabrikant een 'nieuw' 350 MHz-systeem introduceert. Dit is dus eigenlijk de 400 MHz-uitvoering die nu lager is 'geklokt'.
Hetzelfde gebeurt met de 500 en 450 MHz-modellen, die respectievelijk op 450 en 400 MHz draaien. Tot overmaat van ramp hanteert Apple nog wel dezelfde prijzen als vóór de kloksnelheidsverlaging. Bovendien zijn alle bestellingen van G4 Macs in de VS ingetrokken. Kenners voorspellen dan ook rumoerige tijden voor het herstellende bedrijf.
Apple's argument van beperkte chip-verkrijgbaarheid wordt nog verder verzwakt door uitlatingen van Motorola. Die Power-PC-fabrikant erkende vorige week dat hij tot op heden niet kon voldoen aan de vraag van Apple, maar voegde daar aan toe binnen enkele weken weer op schema te liggen. Woordvoerders van het bedrijf ontkennen met klem de berichten dat de onderproductie nog enkele maanden zou aanhouden.
Bijkomend probleem voor Apple is het feit dat de verkrijgbaarheid van de 'oudere' G3-systemen behoorlijk laag is. Dit heeft de Mac-fabrikant met opzet gedaan om het distributiekanaal klaar te maken voor de nieuwe G4-systemen. Daaronder moest zich ook een 500 MHz-topmodel bevinden, dat nu echter is uitgesteld tot het eerste kwartaal van volgend jaar.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.