USB 2 zoeft Firewire links voorbij

De eerste proefspecificatie voor USB 2.0 is gisteren vrijgegeven en voorziet in een datadoorvoersnelheid van 480 megabit per seconde (Mbps). Dat is niet alleen veertig keer zo snel als het huidige USB 1.1, maar ook sneller dan het veelbelovende Firewire (Ieee 1394).

Begin vorige maand voorspelde de USB Promoter Group, die zich bezighoudt met de ontwikkeling van deze communicatie-bus, al dat USB 2.0 een snelheid van 360 tot 480 Mbps zou halen. Aanvankelijk was het de bedoeling dat deze 1.1-opvolger tien tot twintig keer sneller zou zijn. Daarmee maakte het technisch gezien geen kans tegen het zeer snelle Firewire, dat door Apple is ontwikkeld voor het vervoer van grote (multimedia-) bestanden.
Nu maakt de USB Promoter Group officieel bekend dat het Firewire bestempelt tot verbindingstechnologie voor consumentenapparatuur. USB zal volgens deze marktverdeling de ultieme en enige connectiviteitstechnologie zijn voor PC's, randapparatuur en componenten van die machines. Op termijn moet USB 2.0 namelijk ook IDE en Scsi vervangen.
Oorspronkelijk zou USB de wirwar aan seriële, parallelle en monitor-poorten moeten vervangen, terwijl Firewire het hogerop zou zoeken en moest dienen als opvolger voor harde schijf-aansluitingen IDE en Scsi. De USB-groep verbant Firewire nu echter naar het koppelen van digitale videorecorders, dvd-spelers en digitale televisietoestellen. De enige PC's die dus Ieee 1394 zullen krijgen, zijn machines die een verbinding nodig hebben naar dergelijke consumentenelektronica.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-14T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.