Global One vervolgt wankelend zijn weg

Het geplaagde Global One gaat na de overname van aandeelhouder Sprint door MCI Worldcom voort met investeren in zijn netwerk en nieuwe diensten. Dit zegt bestuursvoorzitter Michel Huet tijdens Telecom 99 in Genève.

De topman ziet nog steeds toekomst voor het samenwerkingsverband. "We gaan meer dan ooit op zoek naar nieuwe partners en eventuele overnamekandidaten."
In het hotel waar het interview met Huet plaatsvindt, kondigden aandeelhouders France Telecom, Deutsche Telekom en het Amerikaanse Sprint vier jaar geleden hun samenwerkingsverband Global One aan. Nu verdedigt de topman het bestaansrecht van het consortium. Aandeelhouder Sprint is overgenomen door concurrent MCI Worldcom. Directeur William Esrey van Sprint heeft inmiddels aangegeven Global One over te dragen aan de twee Europese partners, die op hun beurt gaan besluiten hoe nu verder te gaan. Waarschijnlijk zullen France Telecom en Deutsche Telekom in een biedwedstrijd geraken voor de algehele controle over Global One. Betrokkenen willen voor eind dit jaar duidelijkheid scheppen, anders gaat Sprint er met de klanten van door.
Het tijdperk van de grote consortia lijkt voorbij. Unisource, de joint venture van KPN Telecom, het Zweedse Telia en het Zwitserse Swisscom, is inmiddels ter ziele. Ook Concert van British Telecom en MCI bestaat niet meer, hoewel AT&T en British Telecom de naam opnieuw gebruiken. "De consolidatie start eerder dan we hadden gedacht", aldus Huet.
Huet forceert zichzelf om een positieve draai te geven aan de ontwikkelingen. "Als Global One in handen komt van één aandeelhouder, is dat zo slecht nog niet. Het schept in ieder geval duidelijkheid en loyaliteit." Hij doelt op het gebrek aan loyaliteit van de aandeelhouders, waarmee consortia over het algemeen kampen. "Deze aandeelhouders hebben Global One vier jaar geleden mogelijk gemaakt ... maar nu zijn we klaar om verder te gaan. Global One is een onafhankelijk bedrijf, met een eigen netwerk en klanten."
Het verlies van Sprint is volgens Huet niet onoverkomelijk. Ongeveer 20 tot 25 procent van de omzet is afkomstig uit de VS. Hierbij gebruikt Global One delen van het Sprint-netwerk en klanten van Sprint. "Desnoods leggen wij zelf een netwerk in de VS aan." Daar heeft het de tijd voor; bij de oprichting hebben de aandeelhouders in een herenakkoord toegezegd dat ze na hun vertrek nog twee jaar hun netwerk beschikbaar stellen voor Global One.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.