Motorola's G4-chip krijgt tussengeneratie

Motorola werkt aan een herziene uitvoering van zijn huidige G4-processoren voor de Macintosh-computers van Apple. Die tussengeneratie van de G4 (vierde generatie PowerPC-chip) moet kloksnelheden halen van meer dan 700 MHz.

De fabrikant gaf vorige maand al wat details vrij van zijn toekomstige G5-chips. Die krachtige processoren komen uit in 64- en 32-bit varianten en beloven voor de eerste exemplaren al kloksnelheden van wel 2 GHz. De G5's staan echter pas voor 2002 op stapel.
Reden voor analisten om de wenkbrauwen te fronsen, ondanks de plannen van Motorola om latere G4-chips te fabriceren op basis van een verbeterd productieproces (silicium-op-isolatie). Dat zou een prestatiewinst van 35 procent óf een energiebesparing van 65 procent op de huidige kloksnelheden opleveren.
Nu blijkt dat Motorola ook het ontwerp van de G4-processor gaat verbeteren. De tussenversie van die chip krijgt onder andere een geïntegreerd Level 2 cache-geheugen (256 KB), een groter Level 3 cache (2 MB) en een zeventraps dataverwerkingslijn (in plaats van de huidige viertraps). De fabrikant geeft nog geen tijdsschema voor deze verbeterde G4, maar ingewijden spreken van midden tot eind volgend jaar.
Motorola wil zich met de 'G4-2' mengen in de kloksnelheidsrace die op dit moment woedt in de markt voor desktopcomputers. PowerPC-processoren hebben over het algemeen een hoger prestatieniveau dan Intel-chips met eenzelfde kloksnelheid. Het verschil in MHz'en is de laatste maanden echter vergroot. Intel- en AMD-chips zitten al rond de 700 MHz, terwijl Motorola's PowerPC nog onder de 500 MHz zit. Bovendien laten kopers zich in toenemende mate leiden door het MHz-gehalte. Motorola zwicht blijkbaar voor deze marktperceptie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.