'Europa moet softwarepiraterij aanpakken'

De Europese Unie moet snel actie ondernemen tegen de softwarepiraterij binnen haar grenzen. Anders werkt ze indirect mee aan het afremmen van de groei van elektronische handel en de daarmee samenhangende groei van werkgelegenheid.

Dat vindt de Business Software Alliance (BSA), een belangenorganisatie met daarin de belangrijkste softwareproducenten, zoals Adobe, Apple, Compaq, Corel, IBM, Intel, Microsoft en Novell.
De BSA heeft een brief gestuurd aan de Europese Commissie, het Euro-parlement en de verschillende nationale overheden, met daarin een vijf punten omvattend plan van aanpak. De kern van dat plan wordt gevormd door een Europees stelsel van straffen en boetes, en een krachtige handhavingsinstantie.
Volgens schattingen is ongeveer 36 procent van alle in West-Europa gebruikte software momenteel illegaal. De verkoopwaarde van die software is ruim 5,7 miljard gulden. Onderzoek heeft aangetoond dat, indien de auteursrecht-fraude tot nul wordt gereduceerd, zo'n tweehonderdduizend mensen in de Europese software-industrie extra aan de slag kunnen. Bovendien zouden de Europese schatkisten jaarlijks ruim twintig miljard gulden extra aan belasting opstrijken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-13T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.