Fout in G4-chips beperkt snelheid Power Macs

De G4-processors van Motorola bevatten een ontwerpfout die de maximale kloksnelheid beperkt tot 500 MHz. Apple gebruikt deze chips in zijn nieuwe Power Mac-computers.

Het 500 MHz Mac-topmodel, dat oorspronkelijk in oktober had moeten uitkomen, zou dan ook niet op de herziene lanceringstijd van november verschijnen. De halfgeleiderdivisie van Motorola werkt nu aan dit probleem, maar zou pas tegen december met een oplossing op de proppen komen.
De fabrikant bracht afgelopen zomer revisie 2.2 uit van zijn G4-processor. Die uitvoering werd kort daarop gevolgd door revisie 2.6. De laatste is gebruikt in de eerste 400 MHz G4 Power Macs. Allebei die uitvoeringen kunnen echter niet boven de 500 MHz presteren. Dit is bevestigd door de technische helpdesk van Motorola.
Als de processor draait op een kloksnelheid van 500 MHz of hoger, kan dat corrupte gegevens in het cache-geheugen tot gevolg hebben. De voorlopige oplossing bestaat uit het inschakelen van het 'Globalwaitr'-register in de processor. Dat vertraagt echter ook de timing in de chip.
Revisie 2.8 moet dit probleem oplossen. Die verbeterde versie komt in december uit, aldus Motorola's helpdesk. Huidige Mac-machines hebben geen last van de ontwerpfout aangezien ze maximaal 450 MHz halen. Bovendien zou het Macintosh-besturingssysteem gegevens niet snel genoeg kunnen verwerken om tegen dit probleem aan te lopen. In dat geval zou de fout alleen gevolgen hebben voor ingebedde toepassingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.