Chip-ontwikkeling nadert fysieke grens

Intel zegt dat de Wet van Moore bijgesteld moet worden. Die wet van Intel-mede-oprichter Gordon Moore stelt dat het aantal transistoren - en daarmee de capaciteit - van processoren elke achttien maanden verdubbelt. Dit zou technisch niet meer haalbaar zijn.

Onderzoeker Paul Packan bij Intel meldt in het wetenschappelijke vakbladScience dat de grenzen in zicht zijn voor de mogelijkheden om silicium-transistoren verder te verkleinen. Deze wetenschapper zegt dat hij en zijn collega's tot op heden geen oplossing hebben gevonden voor de fysieke grenzen die verkleining verhinderen van toekomstige chips.
De eerstvolgende generatie die volgend jaar op de markt komt, past nog wel binnen de Wet van Moore. De daarop volgende generatie zou al gehinderd worden door dit technische dilemma. Packan noemt de impasse "de moeilijkste horde die de halfgeleiderindustrie ooit heeft moeten nemen".
"Deze fundamentele grenzen hebben voorheen het verkleinen van transistoren niet beperkt. Er zijn dus op het moment geen oplossingen voor dit probleem", aldus Packan in het wetenschappelijke vakblad.
Volgens de Wet van Moore zou de volgende stap in de chip-ontwikkeling transistoren betreffen die bestaan uit minder dan honderd atomen. Dit is echter zo klein dat chipontwerpers de transistor dan niet meer goed kunnen ontwerpen en gebruiken. Tot op heden luidde de wetenschappelijke consensus dat de Wet van Moore nog zeker tien jaar van kracht zou blijven.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.