Mac OS 9 heeft vooral meer Internet-functies

Tijdens een persconferentie in San Francisco presenteerde Apple's 'interim' president Steve Jobs gisteravond versie 9 van het Macintosh-besturingssysteem. Mac OS 9 bevat vooral vernieuwingen op het gebied van de Internet-functionaliteit.

In totaal bevat de software negen nieuwe snufjes. De belangrijkste - en tevens meest verwachte - is de tweede versie van de zoekmachine Sherlock. Deze verbeterde uitvoering biedt zoekmogelijkheden voor onder andere bestanden, mensen, producten en prijzen op zowel Internet als eigen netwerken. Daarnaast heeft Sherlock 2 'kanalen' met gespecialiseerde zoeklijsten voor bijvoorbeeld nieuws of winkels.
Verder kunnen verschillende mensen nu gebruik maken van één Macintosh-computer met elk een eigen systeemprofiel (middels de aanmeldprocedure). Bestanden en instellingen zijn daarbij afgeschermd van de andere gebruikers.
Ook aan systeembeheerders is gedacht. Mac OS 9 kan dankzij de Keychain-software meerdere gebruikersidentiteiten en wachtwoorden beheren en heeft met Auto Updating de mogelijkheid zichzelf te voorzien van nieuwe software en lapmiddelen. Die laatstgenoemde functionaliteit zou wel eens broodnodig kunnen zijn, gezien de berichten over compatibiliteitsproblemen.
Het besturingssysteem komt 23 oktober uit en heeft een adviesprijs van honderd dollar. Apple geeft twintig dollar korting aan mensen die op dit moment Mac OS 8.5 of 8.6 draaien op hun systemen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.