Rambus-producenten stappen over op SDRAM

NEC heeft de productie van Rambus-geheugenchips 'tijdelijk' opgeschort. Hiermee volgt Japans grootste chipfabrikant in de voetsporen van Rambus-voorstander Samsung, die vorige week al stopte met het maken van dit getroebleerde geheugentype.

NEC heeft zijn productielijnen in Zuid-Japan en Schotland al teruggeschakeld naar het fabriceren van het huidige sdram (synchronous dynamic random access memory). Die twee fabrieken produceerden al enige tijd Direct Rambus-chips, die een veel hogere communicatiesnelheid met PC-processoren beloven.
Volgens de oorspronkelijke productieplanning van NEC had het vanaf maart volgend jaar twee miljoen Rambus-chips per maand willen leveren aan PC-fabrikanten. Die bedrijven staan nu echter in de kou, doordat er geen chipset op de markt is die Rambus kan gebruiken.
Dit alles is te wijten aan Intels uitstel van diens 820-chipset, die Rambus moet ondersteunen. Op de valreep - slechts enkele dagen voor de officiële lancering vorige week maandag - bleken er technische problemen te zijn met de chipset. Het bleek dat databeschadiging kan optreden tijdens de uitwisseling van gegevens tussen de processor en dit volgende-generatie geheugen.
Naast het Zuid-Koreaanse Samsung heeft ook de Amerikaanse chipfabrikant Micron Technology aangekondigd te stoppen met het maken van Rambus-chips. Deze twee producenten schakelen eveneens over naar sdram, dat mede door de aardbeving in Taiwan relatief schaars is geworden.
Toshiba gaat nog wel door met het fabriceren van Rambus, maar dat bedrijf produceert deze geheugenchips alleen voor de Playstation 2 van Sony. Die spelcomputer komt begin volgend jaar op de markt. De Japanse computer- en chipsfabrikant is vorige maand begonnen met zijn Rambus-productie en maakt nu vijfhonderdduizend stuks per maand. De productie moet tegen eind dit jaar op één miljoen liggen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-07T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.