Reorganisatie PC-divisie IBM kost 1000 banen

IBM herziet zijn PC-groep en zal daarbij maximaal 1000 werknemers ontslaan. Het bedrijf voegt zijn takken voor consumenten- en bedrijfs-PC's samen. Deze operatie zal 5 tot 10 procent van de 10.000 werknemers hun baan kosten.

Dit blijkt uit een intern memo dat vice-president Dave Thomas heeft verstuurd aan het personeel van de Personal Systems Group. Die IBM-divisie leed vorig jaar een fors verlies (992 miljoen dollar), maar had het ook in 1997 al moeilijk (161 miljoen dollar in de min).
Ook de omzet uit PC's heeft in 1998 een flinke klap gehad; die daalde met 11 procent naar 12,8 miljard dollar. Overigens verkoopt IBM, net zoals nagenoeg elke andere PC-fabrikant, elk jaar meer machines. Het maakt alleen relatief minder winst op de verkoop.
Logisch dat de computerreus nu een poging onderneemt hier wat aan te doen. IBM wil zijn PC-activiteiten stroomlijnen en fuseert dus de twee vertakkingen binnen zijn PC-groep. Op dit moment heeft de consumententak de beschikking over eigen fabricagecapaciteit en een eigen verkoopafdeling.
Verder overweegt de directie het terugtrekken uit enkele grote winkelketens en wederverkopers. De verkoop van PC's zou zich dan meer moeten voltrekken via Internet. Daarvoor moet IBM nog wel een grootschalige web-actie opzetten, zowel qua organisatiestructuur als qua verkoopmentaliteit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.