Majc-chip Sun komt pas volgend jaar

Prototypes van Sun Microsystems' veelbelovende Majc-processor (Microprocessor Architecture for Java Computing) komen pas begin volgend jaar uit. Dit had oorspronkelijk deze herfst al moeten gebeuren. De massaproductie moet nu in de tweede helft van 2000 op gang komen.

De fabrikant heeft details over zijn multimedia-chip onthuld op het Microprocessor Forum dat deze week plaatsvond in San José (Silicon Valley). Majc is speciaal ontwikkeld voor multimedia-applicaties. De eerste processor, de Majc 5200, kan twee verschillende aanvoerstromen van videobeelden decoderen terwijl het die vertoont en ook nog een - bijbehorend - audiokanaal downloadt.
Deze eigenschappen moeten de chip geschikt maken voor Internet-toepassingen als video-vergaderen. Daarbij zijn dan verschillende deelnemers tegelijkertijd zichtbaar voor de andere deelnemers. De 5200 moet een kloksnelheid halen van 500 MHz en zal gebruikt worden in de werkstations van Sun. Het bedrijf koestert echter meer plannen voor zijn magische processor, met name met betrekking tot Internet.
Dit is overigens niet de eerste keer dat een processor speciaal is ontwikkeld voor multimedia. De MMX-instructieset van Intel diende ook dit doel, net zoals de nu toegevoegde SIMD-reeks. In het eerste geval werd de Pentium MMX snel opgevolgd door de Pentium II, die MMX stilletjes in zich draagt. In het tweede geval orakelt Intel over een 'rijkere web-ervaring', die gezien de marktsegmentering van de leverancier zelf alleen is voorbehouden aan bedrijfsgebruikers.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-08T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.