Nieuw Mac OS omringd door conflicten

De negende versie van het Macintosh-besturingssysteem is gisteren weliswaar onthuld door Apple's 'interim' president Steve Jobs, maar heeft nog compatibiliteitsproblemen. Veelgebruikte applicaties blijken niet goed te draaien op het nieuwe platform.

Berichten doen sinds enkele dagen de ronde dat onder meer Adobe Type Manager (ATM), Adobe Type Reunion (ATR) en de Stuffit-compressiesoftware van Aladdin Systems niet goed werken op het nieuwe besturingssysteem. Dat laatstgenoemde bedrijf heeft de incompatibiliteit met Mac OS 9 inmiddels bevestigd.
Adobe geeft geen commentaar op producten die nog niet op de markt zijn, zoals Mac OS 9. Dat besturingssysteem is vanaf 23 oktober verkrijgbaar. Woordvoerders van de softwareleverancier verzekeren echter wel dat hun producten compatibel zullen blijven met het nieuwe Macintosh-platform.
Ook een oudere versie (4.0.4) van de bekende Norton Utilities van Symantec heeft problemen met het aanstaande Mac OS. De drie hier genoemde leveranciers doen vanzelfsprekend hun uiterste best om eventuele softwareconflicten te voorkomen. Aladdin stelt zelfs dat verbeterde, compatibele uitvoeringen van zijn applicaties aanwezig zijn op de installatie-CD van het besturingssysteem.
De oorzaak van deze dreigende incompatibiliteit is echter niet duidelijk. Sommige ontwikkelaars wijzen beschuldigend naar Apple, dat een bepaalde api (application program interface) op de valreep zou hebben verwijderd uit het Mac OS. Aan de andere kant zouden ontwikkelaars gebruik hebben gemaakt van een interne systeemprocedure waarvan Apple al lang geleden heeft gemeld dat het die zou wijzigen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.