AMD met 64-bit K8 als concurrent voor Merced

AMD geeft volgende week details vrij van zijn aanstaande 64-bit K8-processor. Die krachtige Intel-compatibele chip moet de concurrentie aangaan met de toekomstige Merced van chipreus Intel.

De K8-aankondiging op het Microprocessor Forum wordt vergezeld van nieuws over de zware Ultra-uitvoering van de Athlon-processor (voorheen bekend als K7). Met deze twee nieuwe producten voert AMD een stormloop uit op het lucratieve marktsegment voor zware werkstations en servers.
Tot op heden regeerde Intel als alleenheerser over die sector. Met de relatief hoge winsten op zijn producten voor de bovenkant van de PC-markt, subsidieerde de chipreus zijn slanke en goedkope Celeron-processoren waarmee het AMD van het lijf probeerde te houden.
De Celerons hebben echter slechts ten dele succes geboekt. De goedkopere K6-processoren van AMD hebben een eigen plek veroverd in de markt voor desktop- en laptopcomputers. De Athlon Ultra en - later - de K8 moeten hetzelfde bewerkstelligen voor de werkstation- en servermarkt.
Analisten zijn echter kritisch over het gat tussen de plannen van AMD en de realiteit. Zo is de in augustus uitgebrachte Athlon - ondanks diens prestatie- en prijsvoordelen - nog maar in een handjevol computers opgedoken. IBM en Compaq hebben Athlon-systemen uitgebracht, maar brede acceptatie van de AMD-processor laat nog op zich wachten.
Bovendien laat Gateway, tot op heden trouw AMD-aanhanger, de Athlon vooralsnog links liggen en overweegt het zelfs te stoppen met het gebruik van de K6-chips. AMD's problemen komen voor een deel voort uit een gebrekkige toevoer van de componenten waarmee zijn chips samenwerkt. Zo heeft de aardbeving in Taiwan veel moederbordfabrikanten hard getroffen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.