Reeks nieuwe chips op Microprocessor Forum

Het Microprocessor Forum dat volgende week van start gaat in San José (Silicon Valley) zal het schouwspel zijn van een reeks processoraankondigingen. AMD biedt een blik op zijn K8, Compaq praat over de Alpha EV8 en IBM onthult de aanstaande Power4.

De Alpha EV8 van Digital-moedermaatschappij Compaq is bedoeld voor zware servers en zal een verwachte kloksnelheid halen van 1,6 gigahertz. Deze processor laat echter nog wel een jaar of wat op zich wachten. Compaq onthult nu alvast wat details om duidelijk te maken dat het de Alpha-chip als belangrijk platform ziet en dus de ontwikkeling ervan voortstuwt.
Ondertussen werkt IBM aan een nieuwe Power-PC-chip genaamd Power4. Deze serverprocessor bestaat in wezen uit twee verwerkingseenheden op één plak sillicium, die zijn verbonden met een groot cache-geheugen. De voorspelde kloksnelheid ligt op 1 Gigahertz. Doordat de twee processoren op de chip niet identiek zijn maar wel verwant, kan IBM dit product gebruiken voor zowel zijn RS/6000- als zijn AS/400-servers. Het ontwerp van deze volgende-generatie chip moet eind dit jaar gereed zijn, waarna IBM prototypes zal fabriceren. De eerste servers met deze chip staan voor 2001 op stapel.
Verder verstrekt Intel op het Microprocessor Forum details over zijn aanstaande Coppermine-processor. Die nieuwe uitvoering van de Pentium III bevat 256 kilobyte aan geïntegreerd Level 2 cache-geheugen en draait op kloksnelheden van 700 en 733 MHz. Deze Coppermine-chips moeten op 25 oktober uitkomen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-01T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.