Dell kan niet genoeg geheugenchips krijgen

Dell Computer lijdt momenteel onder een tekort aan componenten voor zijn PC-assemblage. Het gaat hier met name om geheugenchips, die door de aardbeving in Taiwan forse prijsstijgingen doormaken. Daarnaast speelt ook het uitstel van Intels 820-chipset een rol.

Analisten en financiële experts zien in dit voorraadprobleem van Dell het bewijs voor het risico van het directe model van de PC-fabrikant. "Dit is het punt waar Dells kracht zijn zwakte wordt, onder bepaalde omstandigheden, die nu dus aan de orde zijn", aldus IDC-analist Roger Kay.
De computerproducent opereert efficiënter dan zijn concurrenten door in wezen nauwelijks voorraden te hebben. Componenten komen nagenoeg direct vanuit de magazijnen dan wel fabrieken van toeleveranciers. Wanneer de toelevering van onderdelen echter hapert - zoals nu het geval is met geheugenchips - heeft dat een direct gevolg voor de productie van leveranciers als Dell en Gateway.
Dell ontkent overigens dat de problemen met geheugenchips en Intels chipset-uitstel het productievermogen van de onderneming aantasten. "Afhankelijk van de componenten die je kiest, kan het nu twee weken duren voordat je systeem is geassembleerd", aldus een woordvoerder. Onder normale omstandigheden zet Dell een PC in vijf werkdagen in elkaar.
Het op de laatste minuut - wederom - uitstellen van Intels 820-chipset weegt relatief weinig mee. "Die situatie heeft alleen betrekking op de zwaarste machines", zegt analist Peter Glaskowsky van Microdesign Resources. Dell zou nog niet zoveel van dergelijke topmachines hebben verkocht dat dit al een deuk in de inkomsten veroorzaakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.