Melissa-achtig virus teistert Outlook

Een nieuw computervirus plaagt gebruikers van Microsofts email-programma Outlook wanneer dat draait op Windows 98. Dit zogenoemde VBS.freelink-virus verricht zijn schadelijke werk op ongeveer dezelfde manier als het beruchte Melissa-virus.

VBS.freelink bestaat al sinds juli dit jaar en stuurt zichzelf via besmette email-gebruikers aan hun kennissen en vrienden. Zij krijgen een bericht dat ogenschijnlijk is gestuurd door de - besmette - bekende.
De boodschap luidt 'check this' en wordt begeleidt door een aanhangsel. Indien gebruikers dat aanhangsel activeren (dubbelklikken), starten zij het virus, dat zichzelf kopieert en verstuurt middels het adressenbestand van Outlook.
Voor die handeling vereist VBS.freelink echter wel nieuwere versies van de programmeertaal Visual Basic. Dit betekent dat computers met Windows 95 weinig tot geen risico lopen, aldus onderzoeker Steve Trilling van het antivirus-laboratorium van softwareleverancier Symantec.
Dit nieuwe virus weet bestaande virusscanners te omzeilen doordat het email-aanhangsel een relatief nieuw bestandstype is voor virussen. De meeste producenten van antivirus-software hebben inmiddels hun producten al aangepast. Meer informatie is te vinden op:http://www.symantec.com/region/uk/avcenter/venc/vbs_freeling.html.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-04T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.