Meer details Transmeta-überchip duiken op

Het door mysterie omgeven bedrijf Transmeta heeft een nieuw patent in de wacht gesleept voor zijn toekomstige superprocessor. Uit de ingediende - openbare - documenten blijkt dat de geplande Intel-emulatie chip een bijzonder cache-geheugen krijgt voor het 'onthouden' van reeds vertaalde instructies.

Transmeta gebruikt daarmee een geheel ander ontwerpprincipe dan andere Intel-kloonfabrikanten, zoals AMD en Via-dochter Cyrix. Experts zeggen dat Transmeta's benadering ervoor zorgt dat het geen licentievergoedingen hoeft te betalen voor Intel-patenten. Hierdoor zou de toekomstige topgeheime 'überchip' van het bedrijf goedkoper zijn dan processoren met een vergelijkbaar prestatieniveau.
Vorig jaar verkreeg het geheimzinnige bedrijf al een patent waaruit de eerste details bleken. Geruchten over zeer geavanceerde emulatie van andere processoren - met name de Intel-architectuur - bleken bewaarheid.
De nu uitgelekte instructie-vertaalslag inclusief speciaal cache-geheugen voor het opslaan van die handelingen verraden een geplande combinatie van chip en software. De geavanceerde processor krijgt instructies door de emulatie-software ingevoerd in zijn eigen 'taal' en onthoudt de uitgevoerde vertaling.
Een reeds uitgevoerde instructie hoeft dus niet opnieuw gedaan te worden, maar wordt simpelweg opgeroepen uit het cache-geheugen. Dit zou een forse snelheidswinst moeten opleveren. Bovendien zou deze combinatie er ook voor zorgen dat het product verschillende processoren kan emuleren.
Transmeta heeft technische grootheden in dienst als Linus Torvalds, schepper van Linux, en David Ditzel, mede-ontwerper van Suns Ultrasparc-processor, die president is van het bedrijf.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.