NSI en Icann bereiken domeinnaam-compromis

Domeinnaam-beheerder Network Solutions (NSI) en toekomstig domeinnaam-toezichthouder Icann (Internet Corporation for Assigned Names and Numbers) hebben eindelijk een compromis bereikt. De twee zijn het eens geworden over toegangsrechten tot de hoofddatabank met Internet-domeinnamen.

Het door de Amerikaanse overheid aangestelde NSI ziet zijn monopolie op registratie en beheer van Internet-domeinnamen door zijn vingers glippen. De regering Clinton heeft enkele jaren terug al toegezegd het domeinsysteem open te stellen. De laatste maanden zijn er concrete stappen genomen om die plannen te realiseren.
NSI ligt daarbij echter dwars en klampt zich vast aan 'zijn' hoofddatabank, die alle Internet-domeinen bevat en doorgeeft aan domeinnaam-servers zodat gebruikers kunnen 'websurfen'. Het bedrijf weigerde tot op heden nieuwe registreerders direct toegang te verschaffen tot die databank.
De ex-monopolist rekende 35 dollar per domeinregistratie om zijn 'administratie- en beheerkosten' te dekken. Het Amerikaanse ministerie van Economische Zaken heeft echter ingegrepen. De vijf concurrerende domeinregistreerders krijgen directe toegang tot de databank en kunnen nu hun diensten aanbieden. Zij rekenen daarvoor zes dollar per naam.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.