CMGI wil concurreren met AOL en Yahoo

Cmgi koopt het bedrijf 1stUp.com. Daarmee versterkt de eigenaar van onder meer Internet-portaal Altavista zich met een aanbieder van gratis Internet-toegang. 1stUp.com voorzag Altavista al van de techniek voor de eigen gratis dienst die het in augustus begon. Een overnamesom is niet bekendgemaakt.

Gebruikers van 1stUp.com kunnen gratis online, zodra ze een applicatie met advertenties en een korte vragenlijst over hun interesses op het web hebben doorlopen. 1stUp.com treedt op als een soort groothandel waar bedrijven als Altavista hun gratis Internet-aanbod kunnen inkopen. Door de acquisitie bespaart Altavista op de kosten. Ook andere Cmgi-bedrijven profiteren. Cmgi gaat de diensten van 1stUp.com tevens aan zijn partners - aanbieders van diensten of producten - aanbieden. 1stUp.com zal worden geïntegreerd in Navinet (Internet-infrastructuur) en Engage en Adsmart (advertenties). Vorige week kondigde Cmgi aan ook het bedrijf Adforce te kopen
Cmgi doet pogingen zijn Internet-belangen te stroomlijnen om de concurrentie met Yahoo en AOL aan te gaan. Daarbij is Altavista het vlaggenschip dat gebruikers moet doorsluizen naar zusterdiensten. Marktkenners verwachten volgende maand een compleet nieuw opgetuigd Altavista, en begin volgend jaar staat een beursgang op het programma. De notering op Wall Street zal eind oktober worden aangevraagd.
Met de stap lijkt Cmgi snel van idee veranderd. De aankoop van Altavista is pas afgelopen maand afgerond. Cmgi betaalde Compaq voor het Internet-portaal 2,3 miljard dollar. Het bedrijf motiveert de stap door te stellen dat Altavista vooral aantrekkelijk was vanwege de grote combinatiemogelijkheden die het had met de andere Internet-bedrijven van Cmgi.
Het bedrijf heeft een geschiedenis als investeerder in Internet-bedrijven, die het vervolgens naar de beurs brengt. Dit gebeurde eerder met Lycos en Geocities. Cmgi kondigt tevens de oprichting van vier nieuwe fondsen aan. Deze gaan met risicokapitaal investeren in veelbelovende IT-bedrijven. Eén van de fondsen zal zich speciaal richten op Europese ondernemingen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-28T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.