Icon Medialab: de Ikea in de Web-branche

Traditionele IT-consultancybedrijven als Cap Gemini, IBM, Andersen Consulting en EDS zijn te technisch georiënteerd en missen creatieve mensen om de slag rond e-handel te winnen.

Dit beweert 36-jarige Johan Staël von Holstein, mede-oprichter van het Zweedse Icon Medialab International en mede-eigenaar van het Nederlandse beleggingsfonds ABE II. Hij vindt dat zijn bedrijf qua Internet-activiteiten daardoor mijlenver voor ligt op deze IT-bedrijven. De in Nederland woonachtige Zweed deed zijn uitspraken tijdens een toelichting op de overname van Cyberconsult uit Bunnik.
Icon Medialab ontwikkelt web-oplossingen voor de zakelijke markt. Het is opgericht in maart 1996. Inmiddels zijn er negentien kantoren, in veertien landen, op drie continenten, met 950 medewerkers. Het bedrijf heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in overnames van vooral kleine Europese Internet-bedrijven. Daardoor noteert het nog steeds rode cijfers. De omzet verdrievoudigt dit jaar tot zo'n honderd miljoen dollar. Volgend jaar gebeurt dit naar verwachting weer. Die groei moet behaald worden in Europa - waar Staël von Holstein een boom aan webactiviteiten verwacht - en de VS. Voor de realisatie van dat laatste kocht Icon Medialab eind november de New Yorkse firma Nicholson, ontwikkelaar van oplossingen voor e-handel. Bovendien streeft het naar een Nasdaq-notering binnen een halfjaar. Het is al genoteerd aan de effectenbeurs van Stockholm. Op de referentielijst staan klanten als SAS, Letsbuyit.com, Charles Schwab, Bank of Ireland, Fiat en IDG.
Staël von Holstein noemt als zwakte in de e-handelsactiviteiten van de traditionele IT-bedrijven dat zij te weinig niet-technische creatievelingen aantrekken. "Daardoor komen ze vaak niet verder dan de techniek: het bouwen van webpagina's. Bij ons ligt de nadruk op de inhoud van een site." Toch gaan veel grote opdrachten nog naar de grote IT-bedrijven. "Zij winnen hier nog op grootschaligheid. Maar over twee, drie jaar telt Icon zevenduizend medewerkers. Dan zijn we ook op dit marktsegment sterk", meent Staël von Holstein.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-01T00:00:00.000Z Redactie Computable