Sun bevestigt vrijgave delen van Solaris

Sun Microsystems bevestigt dat het stukken van de broncode van zijn Unix-variant Solaris wil vrijgeven. Het bedrijf ontkent echter dat het hiermee het 'open source'-besturingssysteem Linux in het vizier heeft.

Eind vorige week doken berichten op dat Sun had besloten Solaris deels te openen, maar de leverancier zelf ontkende aanvankelijk nog. Gisteren deed marketing-president George Paolini - in navolging van technologiedirecteur Greg Papadopoulos - een boekje open over het genomen besluit.
De topman benadrukt dat zijn bedrijf de groei van het populaire Linux geenszins wil belemmeren. "Linux mag dan op termijn wel compatibiliteits-uitdagingen hebben, maar elk nieuw gebruik van Linux is het omarmen van een technologie die dichter ligt bij Suns technologie", aldus de marketingman, die verwijst naar aartsvijand Microsoft. Deze woorden uitte hij op de Intershop-bijeenkomst in New York.
In augustus zette Sun al een stap in de richting van een meer open marktbenadering toen het besloot Solaris gratis weg te geven aan onderwijsinstanties. Die instellingen moesten dan wel een overeenkomst tekenen die hun verbiedt de software voor commerciële doeleinden te gebruiken. Solaris kost normaal gesproken zevenhonderd dollar, hoewel de onderwijswereld al kortingen kreeg (tot wel zeshonderd dollar).
"Het voornaamste wat wij van Java hebben geleerd, is dat alomtegenwoordigheid eerst moet komen en gebruik dan volgt. Je kan een product niet algemeen geaccepteerd krijgen als het niet eerst overal aanwezig is", aldus Paolini.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.