Regeringen moeten macht ICANN indammen

De Icann, het wereldwijd regulerende Internet-orgaan, verdient toezicht. Dit is nodig om de belangen van consumenten te beschermen, zo stelt de bekende Amerikaanse belangenbehartiger Ralph Nader.

Volgens hem zouden de regeringen van de wereld in een handvest de bevoegdheden moeten omlijnen van de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers. De Icann beschikt volgens hem nu over te veel macht en kent te weinig beperkingen. Nader verwijt het orgaan gebrek aan openheid en toegankelijkheid, en besturing door een niet democratisch gekozen raad. Volgens Nader bestaat daarom het risico dat Icann zich te veel gelegen zal laten liggen aan de belangen van het bedrijfsleven - "terwijl wat op het spel staat de principiële democratische communicatietechnologie van de volgende eeuw is."
Icann is een jaar geleden door de regering Clinton ingesteld om administratieve functies van het Internet over te nemen. Deze werden voorheen verricht door partijen aangestuurd door de overheid. Een belangrijke opdracht die Icann meekreeg was te breken met het monopolie van Network Solutions (NSI) op het lucratieve vergeven van domeinnamen op Internet. Dat monopolie was overigens ook door overheidsoptreden ontstaan.
Nader wil zijn voorstellen, onder de naam 'Consumer Project on Technology', ter becommentariëring publiceren op Internet. Het Amerikaanse congres organiseerde afgelopen zomer al een serie hoorzittingen over de vermeende te grote macht van Icann.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.