Via onthult goedkope Cyrix-processor

Via Technologies heeft zijn eerste processor onthult. Deze Intel-compatibele chip draagt de codenaam Joshua en is de eerste vrucht van Via's overname van processorproducent Cyrix.

Joshua is bedoeld als concurrent voor de slanke Celeron-chip van Intel. Beide processoren dienen voor PC's aan de onderkant van de markt, met een kostprijs onder de duizend dollar.
Het Taiwanese Via, tot voor kort alleen producent van Intel-compatibele chipsets, richt zijn pijlen behoorlijk hoog. Het zelfverzekerde bedrijf heeft het plan om zowel Intel als AMD tegen het einde van volgend jaar uit dat marktsegment te drukken.
De eerste Joshua-chips moeten dit jaar nog uit de fabriek rollen. Dit product is een aangepaste versie van Cyrix' M II-ontwerp en maakt gebruik van een nieuwe processorkern genaamd Cayenne. De nieuwe chip is ook voorzien van instructiesets voor driedimensionale beelden op basis van technologie van Nvidia, bekend van zijn krachtige 3D-versnellende TNT-chipset.
Via's eerste processor is ook voorzien van een snelle eenheid voorfloating point-berekeningen en is op een moederbord aan te sluiten middels de veelgebruikte Socket370. Intels Celeron-chips maken ook gebruiken van die aansluiting. Joshua is echter ook nog voorzien van een GTL-plus systeembus-verbinding zodat het theoritisch gezien kan concurreren met de Pentium II en III.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.