Intel hernoemt Merced en Geyserville

Intel maakte gistermiddag bekend dat zijn eerste 64-bit processor, die medio volgend jaar moet verschijnen, de 'merknaam' Itanium draagt. Tot op heden was deze langverwachte chip bekend onder de codenaam Merced.

Het persbericht van Intel maakt gewag van een nieuw niveau van processorcapaciteit voor servers en werkstations dat een grote rol zal spelen in de Internet-economie. In wezen gaat het echter om de Merced, die volgens de oorspronkelijke planning al uit had moeten zijn. Het enige nieuwe is de officiële naam. Meer technische details komen deze week naar buiten op het Microprocessor Forum, dat momenteel plaatsvindt in San José (Silicon Valley).
De eerste proefexemplaren zijn inmiddels geleverd aan computerfabrikanten. De productie van Itanium komt midden volgend jaar op gang. In de tweede helft van 2000 duikt de processor op in servers en werkstations van Intel-klanten.
Verder heeft de chipfabrikant zijn Geyserville-technologie hernoemd tot Speedstep. Die set instructies spaart het accuvermogen van laptops door de kloksnelheid van processoren met 20 procent te verlagen wanneer de machine op de batterij opereert. Die snelheidsdaling moet het energieverbruik met 50 procent terugdringen.
Oorspronkelijk zou deze batterijtechnologie later dit jaar gebruikt worden in de 600 MHz-uitvoering van de Pentium III Coppermine-processor voor notebookcomputers. Die chip, samen het hernoemde Geyserville, komt echter pas in het eerste kwartaal van volgend jaar uit.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.