Europese Commissie wil open broncode Windows

De Europese Commissie (EC) daagt Microsoft uit met de uitspraak dat bij IT-projecten van overheidsinstanties wel eens offertes met alternatieve besturingssystemen in de race kunnen zijn - tenzij de softwareleverancier de broncode van zijn Windows openbaar maakt.

Deze mening verwoordde Erkki Liikanen, de nieuwe EU-commissaris voor IT-zaken, tijdens de eerste Information Security Solutions Europe conferentie. Die bijeenkomst begon gisteren in Berlijn. Liikanen zei dat leveranciers van beveiligingssystemen - en hun producten - ernstige schade kunnen oplopen door een gebrek aan toegang tot de broncode van het besturingssysteem waar hun applicaties op draaien.
De Euro-commissaris besteedde in zijn toespraak ook specifieke aandacht aan cryptografie. "Er is een groot obstakel voor de uitbreiding van de industrie voor coderingssoftware: het feit dat een paar besturingssystemen de desktopmarkt domineren. Dat zou op zichzelf geen probleem zijn, ware het niet dat die platformen gesloten, bedrijfseigen systemen zijn."
"Het bouwen van beveiligingsoplossingen is zeer moeilijk als men geen toegang heeft tot de onderliggende broncode. Er is dus een reeks beveiligingsproducten die de Europese software-industrie niet kan leveren", aldus de politicus.
Een oplossing voor deze kwestie zou het bevorderen van 'open source'-besturingssystemen zijn. Dit wil Liikanen bereiken door bijvoorbeeld in offertes voor IT-projecten in de publieke sector geen bepaald besturingssysteem te eisen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.