C3D lanceert giga-stap in CD-technologie

Het Amerikaanse bedrijf C3D heeft een nieuwe technologie ontwikkeld waarmee 140 gigabyte (GB) is op te slaan op een CD-achtige schijf. Dezelfde opslagmethode is te gebruiken om een opslagkaart te maken met een capaciteit van 10 GB.

Beide nieuwe opslagmedia zijn alleen te lezen en niet te beschrijven of te herschrijven - net zoals het oorspronkelijke CD-formaat en CD-rom-formaat. De gepatenteerde technologie van C3D maakt gebruik van de eigenschappen van fluorescerend incoherent licht om maximaal tien informatielagen bovenop elkaar in één schijf te verwerken. De tien lagen zijn ook gelijktijdig te lezen.
Dat is een aanzienlijke stap voorwaarts ten opzichte van de huidige optische opslagtechnieken. Een DVD (digital versatile disk) bijvoorbeeld kan per zijde 4,7 GB opslaan. Door elke kant van een DVD te voorzien van twee informatielagen, is de maximale capaciteit van 17 GB te bereiken.
C3D heeft volledig functionele prototypes gemaakt van zowel de schijf als de kaart. Het bracht deze gisteren in de openbaarheid. De nieuwe Fluorescent Multi-layer Disk-stations (FMD-stations) zijn ook compatibel met oudere opslagformaten, zoals CD, CD-R en DVD. Toekomstige tweede en derde generaties van FMD moeten meer dan 1 terabyte (1000 gigabyte) kunnen bevatten.
Het bedrijf zoekt nu partners om de technologie verder te ontwikkelen. Dit moet binnen een jaar leiden tot de beschikbaarheid van commerciële producten. Allereerst staan een tienlaags FMD-rom (140 GB), een twintiglaags FMD-kaart (10 GB) en een tienlaags FMD-worm (write once, read many) in de vorm van een chipkaart (1 GB).

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-10-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.