Qualcomm wil mobiele-telefoon tak afstoten

Groeiende concurrentie en afnemende marges zijn voor communicatiebedrijf Qualcomm reden de divisie mobiele telefonie af te stoten. Het bedrijf, een van de grotere Amerikaanse leveranciers van apparatuur voor mobiele telefonie, is nu op zoek naar een kandidaatkoper.

Na het bekend maken van verkoopplannen stegen de aandelen van dit bedrijf 11 procent in waarde; ze zijn nu 170,5 dollar waard, zo'n 3,50 gulden.
Qualcomm, in Nederland vooral bekend van het email-programma Eudora, produceert ongeveer tien miljoen mobiele telefoons per jaar, tegenover vijftig miljoen voor de grote spelers in dit segment. Volgens woordvoerster Christine Trimble is er nu sprake van een markt met 'hoog volume'. Dat heeft gevolgen voor de marges. "Het gaat dezelfde kant op als de markt van personal computers", zo meent zij. Consumenten verwachten daar steeds goedkopere apparaten. Veel bedrijfjes, zoals het Amerikaanse e-Machines, spelen daar op in en duiken onder de gangbare prijsniveaus.
Deze trend is volgens Qualcomm nu ook zichtbaar in de markt voor mobiele telefoons, waardoor veel leveranciers het moeilijk gaan krijgen. Verder verwacht Qualcomm een schaarste in onderdelen aan het eind van het jaar zodat ze niet aan de vraag kunnen voldoen.
Het bedrijf gaat zich nu helemaal richten op Cdma (Code Division Multiple Access), een digitale transmissietechniek die veel meer abonnees per basisstations mogelijk maakt dan GSM, en veel wordt toegepast in nieuwe mobiele-telefoon netwerken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-16T00:00:00.000Z Redactie Computable