Cisco voorspelt einde telefooncentrales

Elk kantoor kent nu minstens twee infrastructuren: een voor telefonie en een voor dataverkeer. Geldverspilling, zo meent Cisco, want IP (Internet Protocol) kan zowel beeld als spraak verwerken. Het bedrijf maakt de eerste versie van IP-telefoons.

De meeste leveranciers van telefooncentrales (PBX'en) zijn inmiddels afgestapt van hun eigen systemen en voorzien een toekomst met open standaarden (IP of een combinatie van IP en SS7). Toch verwacht Cisco-vice-president Peter Alexander niet veel concurrentie van onder meer Siemens, Nortel Networks en Lucent. "Wij hebben veel meer kennis van pakket-gestuurde netwerken."
Volgens Alexander wachten veel bedrijven af hoe de ontwikkeling verloopt en stellen ze de aanschaf van een nieuwe telefooncentrale uit. Het 2000-probleem speelt hierbij overigens ook een rol. Alexander verwacht dat volgend jaar directies van ondernemingen een besluit gaan nemen over het al dan niet convergeren van hun netwerken, en dat die systemen in 2001 op grote schaal worden geïmplementeerd. Dit kan ook nu al, maar dat is duur; de eerste IP-telefoons kosten zo'n duizend gulden. Alexander voorspelt dat de prijzen binnen twee jaar naar het niveau van 'gewone' telefoons dalen. Cisco werkt samen met Symbol Technologies aan 'draadloze telefoons' via IP. De prototypes zijn onlangs getoond op Interop+Networld in Parijs.
De Nederlandse telecommunicatie-aanbieder Stonehenge is de eerste die louter Cisco-apparatuur gebruikt om verbindingen mogelijk te maken via zijn vaste IP-netwerk. Inmiddels zijn er meer leveranciers die pakket gestuurde apparatuur met bijbehorende software leveren, maar de standaardisering van apparatuur en protocollen is nog niet volledig uitgekristalliseerd. Waarschijnlijk zal dat half 2000 wel het geval zijn.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-29T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.