Lucent introduceert spraak op Internet

Lucent Technologies lanceert een reeks producten die het mogelijk maken telefoongesprekken te voeren via hoge-snelheid Internet-lijnen. Bijzonder aan de reeks, Stinger genaamd, is dat de producten op bestaande koperlijnen werken.

De kracht van Stinger is volgens leverancier Lucent dat telefoonmaatschappijen spraak op datalijnen een hogere prioriteit kunnen geven dan andere informatie. De kwaliteit van de gesprekken bereikt daardoor het niveau van reguliere telefoonnetwerken. Ook kan het prioriteit geven aan andere datastromen, bijvoorbeeld email-berichten. Stinger maakt het mogelijk om zestien spraaklijnen plus verscheidene datadiensten te combineren op één koperdraad.
De technologie werkt met DSL (digital subscriber line). Deze techniek verschaft toegang tot Internet met een snelheid die dertig keer zo hoog ligt als traditionele modems. Bovendien kan het verschillende lijnen onderhouden op één koperdraad. Dit is interessant voor telefoonmaatschappijen, omdat zij behoorlijk kunnen besparen op extra kabels als ze spraaktelefonie aanbieden op DSL.
DSL wacht een enorme groei. Hoewel de technologie nu nog mondjesmaat gebruikt wordt, is de verwachting dat deze in 2003 tegen de 21,5 miljoen gebruikers zal hebben. Vooral de grote leveranciers zullen daarvan profiteren. Kleinere leveranciers zullen behoorlijk te duchten krijgen van de nieuwe concurrentie.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-09-08T00:00:00.000Z Redactie Computable