Clinton gemaand encryptiebeleid te wijzigen

Een speciale adviesgroep van de Amerikaanse overheid maant president Clinton tot het radiaal wijzigen van het encryptiebeleid van de Verenigde Staten. Op dit moment verbiedt de regering van de VS de uitvoer van krachtige beveiligingsproducten omdat terroristen en vijandige naties daar gebruik van zouden kunnen maken.

De adviesgroep wil een totale ommekeer in het huidige exportbeperkende beleid voor encryptietechnologie en software. Clinton ontving de boodschap van de Presidents Export Council Subcommittee on Encryption (Pecsenc) deze week, maar heeft nog geen officiële reactie gegeven.
De Pecsenc is een hoog adviesorgaan dat de overheid begeleidt bij het opstellen van beleid voor commerciële encryptieproducten. De privé-sector voert al jaren een flinke lobby-politiek om de beperkingen op uitvoer van coderingsproducten te versoepelen of zelfs te schrappen.
In juli bracht de Pecsenc tijdens zijn kwartaal-bijeenkomst een schets-rapport uit met de titel 'Liberalization 2000: recommendations for revising the encryption export regulations' met tien adviezen. Dat document is nu aan Clinton voorgelegd.
Het meest opvallende advies in het rapport is dat "de VS de export moet toestaan voor de massamarkt van software en hardware met een encryptiesleutel die een lengte heeft van meer dan 128 bit of het equivalent daarvan in triple DES (Data Encryption Standard)." Tot op heden mogen alleen financiële instellingen, zoals banken, gebruik maken van sterkere encryptie uit de VS. Daarvoor moeten zij wel speciale toestemming aanvragen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-27T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.