Computervirus kan kerstdagen verzieken

Experts op het gebied van computerbeveiliging zeggen een virus te hebben ontdekt dat op eerste kerstdag schade kan aanrichten. Het is gericht op PC's die draaien onder het besturingssysteem Windows.

Antivirusbedrijven Central Command en Kaspersky Lab stellen dat het virus, genaamd Win32.Kriz.9862, dodelijker kan zijn dan het Tsjernobyl-virus dat afgelopen voorjaar veel computers lamlegde.
Roger Thompson, directeur van het Icsa, een groep van computerbeveilingsexperts, ziet geen signalen dat het virus al verspreid is. Hij maakt zich geen zorgen: "Ik zie geen reden dat dit virus moeilijk te herkennen is, dus waarschijnlijk hebben we binnen enkele dagen een beveiliging."
Keith Peer, president van Central Command is minder optimistisch: "Ook bij het Tjernobyl-virus wisten wij van tevoren welke gevaren het zou opleveren, en toch kreeg het meer dan 300.000 computers in Azië plat. Het probleem is namelijk dat lang niet iedere computergebruiker antivirussoftware installeert of regelmatig opwaardeert."
Het virus is een geheugenresident Windows-virus dat zichzelf vermenigvuldigt op Windows 95, 98 en NT en besmet alle .exe-bestanden en .scr-bestanden (screensavers). Daarnaast infecteert het de kernel32.dll systeembibliotheek. Uiteindelijk wist het het cmos-geheugen, overschrijft het data op alle schijven en vernietigt het de flash-bios op dezelfde manier als het Tsjernobyl-virus dat deed.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Redactie Computable