KPN grootste aandeelhouder Telecom Eireann

KPN zal nog een bedrag tussen de 1,65 en 2,05 miljard gulden moeten betalen voor het belang dat het heeft in de Ierse telecommunicatiemaatschappij Telecom Eireann. KPN breidt zijn belang uit van 12 naar 21 procent.

Zowel voor het oude 12-procents- als het nieuwe 9-procentsbelang geldt een zogenoemde nabetalingsregeling. KPN heeft inmiddels al 646 miljoen gulden betaald voor het belang van 21 procent. Het concern zal eind januari 2000 op basis van de introductieprijs van de aandelen Telecom Eireann nog fors over de brug moeten komen.
KPN wordt de grootste aandeelhouder van Telecom Eireann. De Ierse regering heeft namelijk haar 50,1 procents belang in Telecom Eireann voor verkoop aangeboden. De overige aandelen zijn ondermeer in handen van de werknemers (14,9 procent) en het Zweedse telecombedrijf Telia (had 6 procent en koopt er 8 procent bij). Telia moet eventueel zijn belang van de hand doen met het oog op de voorgenomen fusie met het Noorse collegabedrijf Telenor, dat eveneens in Ierland actief is. KPN mag dan nog een bod uitbrengen op maximaal 8,9 procent van de aandelen Telia.
KPN en Telia hebben beide sinds eind 1996 een belang in Telecom Eireann. Het vormt voor de Nederlandse telco een aantrekkelijk alternatief voor het gemis aan een marktpositie in Groot-Brittannië. Over 1998 heeft het Ierse bedrijf voor 67 miljoen bijgedragen aan het bedrijfsresultaat van KPN.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-06-17T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.