Ex-Novell topman in de ring tegen Microsoft

De antitrustzaak tussen Linux-leverancier Caldera en Microsoft belooft een spektakel te worden. Voormalig Novell-topman Ray Noorda staat namelijk op de lijst van getuigen.

Aan de andere kant blijkt dat Steve Ballmer, die de dagelijkse leiding over het Microsoft-imperium heeft overgenomen van Bill Gates, hoogstpersoonlijk de verdediging ter hand neemt. De zaak start op 1 februari in Utah.
Softwareleverancier Caldera claimt dat Microsoft haar het concurreren onmogelijk maakte door 'vaporware' aan te kondigen (software die niet bestaat maar in de toekomst wellicht wordt ontwikkeld). Microsoft zou aan competitievervalsing doen door producten aan te kondigen voordat ze überhaupt klaar zijn.
Hierdoor zien potentiële gebruikers af van alternatieve producten. Het gaat in dit geval om MS-Dos en het ooit-concurrerende DR-Dos dat Caldera van Novell overnam.
Hoewel dit de belangrijkste aantijging is, handelt de zaak ook nog over andere vermeende overtredingen van Microsoft van antitrustwetten. Het bedrijf van Bill Gates zou bepaalde software-ontwikkelaars namelijk op een zwarte lijst plaatsen. Vanwege deze illegale praktijken, zo beweert Caldera, is DR-Dos nooit een succes geworden.
Novell verkocht het besturingssysteem DR-Dos aan Caldera, dat daarmee tevens de rechtszaak 'erfde'. In dat licht kan Noorda als getuige een belangrijke rol vervullen.
Caldera zou honderden miljoenen of zelfs miljarden dollars schadevergoeding eisen van Microsoft, gebaseerd op de gedachte welk succes DR-Dos had kunnen worden (vergelijkbaar met het succes van MS-Dos) als er sprake was geweest van eerlijke concurrentie. Microsoft claimt dat Caldera gewoon een lucratieve zaak bij de kop meent te hebben en wil 'vangen' van zijn aartsrivaal.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-12-31T00:00:00.000Z Redactie Computable