Intel stopt met losse grafische chips

Intel verlaat de groeiende markt voor grafische chips in PC's. Analisten zeggen dat het bedrijf de snelle ontwikkelingen niet meer kan bijbenen. Dit resulteerde in een slechte verhouding tussen prijs en prestatie. Intel zelf verklaart dat geïntegreerde chips populairder zijn geworden.

De chipproducent kocht in 1997 Chips & Technologies op om zo in één klap de markt voor grafische processoren binnen te komen. In februari vorig jaar lanceerde het zijn grafische controller de i740. Die chip deed nogal wat stof opwaaien doordat fabrikanten van grafische processoren vreesden dat dit oprukken van Intel de hele markt zou ondermijnen.
Dit bleek echter een voorbarige angst te zijn. De 740 verouderde en kreeg maar geen waardige opvolger. De i752 die Intel voor dit jaar op stapel had staan, wordt geschrapt. Hetzelfde lot is de i754 beschoren die volgend jaar op de markt had moeten verschijnen.
Intel stopt nu met het fabriceren en verkopen van op zichzelf staande grafische chips, maar gaat nog wel door met de ontwikkeling van geïntegreerde chipset. Die producten combineren een grafische processor met een standaard PC-chipset die verbonden is met de centrale processor van de computer.
Het grote struikelblok bij de ontwikkeling van geïntegreerde producten is echter de benodigde afstemming tussen de diverse componenten. Doordat de ontwikkelingscycli in de grafische chipindustrie nu zeer snel verlopen, ontstaat er het reële gevaar dat gecombineerde producten achterlopen. Het component dat de langzaamste ontwikkelingscyclus heeft, bepaalt immers de ontwikkelduur van het hele product.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-20T00:00:00.000Z Redactie Computable