Compaq schrapt 32-bits Windows NT voor Alpha

Compaq stopt met de ontwikkeling van 32-bit Windows NT voor zijn Alpha-processoren. Het bedrijf heeft het ontwikkelteam van honderd man reeds ontbonden. Ontslagen staan ook nog op stapel. Dit alles valt onder de vorige week onthulde tweede fase in de lopende reorganisatie.

"Na het analyseren van de behoeften van onze klanten en de realiteit van de markt, hebben we besloten de systeemontwikkeling voor 32-bit Windows NT Alpha te staken." Dit meldt vice-president Enrico Pesatori meldt in een interne memo van 20 augustus. Dit einde komt met de levering van V4 Service Pack 6, dat eind dit jaar uitkomt.
Volgens de topman heeft dit besluit absoluut geen invloed op de toekomst van de Alpha-processor of de relatie met Microsoft. Pesatori benadrukt dan ook dat de twee partners zich storten op de ontwikkeling van 64-bit Windows voor de Alpha. Die variant van Windows 2000 laat echter nog wel een jaar op zich wachten.
Het aanstaande Windows 2000 draait dus officieel - ondersteund - alleen op Intel-chips. De 64-bit Alpha-processoren zijn weliswaar sneller dan Intels 32-bit chips, maar heeft voor het draaien van NT wel een soort vertaallaag nodig, die het prestieniveau drukt tot onder dat van Pentium-processoren.
Compaq-woordvoerder Jim Finlaw zei deze achterstand niet te kunnen bevestigen, maar meldt wel dat "het prestatieniveau dat klanten nodig hebben nu bereikt wordt met 32-bit Windows NT op het Intel-platform. Wij moeten gaan waar de volume-markt is." Het bedrijf onthulde vorige week al PC-servers met acht Intel-processoren.
Ondertussen wijst Compaq er trots op dat het ontwikkelwerk voor 64-bit Windows NT plaatsvindt op Alpha-systemen. Het schrappen van 32-bit Windows voor dat platform leidt echter wel tot vraagtekens voor toekomstige overstappen naar die combinatie van besturingssysteem en processor.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-23T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.