Intel wil goedkoop terrein winnen

Intel heeft zijn snellere exemplaren van zijn slanke Celeron-chips gelanceerd voor de markt van goedkope PC's. De chipfabrikant begint hiermee serieus aan een aanval op de 'sub-duizend dollar' PC-markt, die het tot voor kort had overgelaten aan concurrenten Advanced Micro Devices en Cyrix.

De verkoop van goedkope computers maakte in november vorig jaar bijna 60 procent van de totale PC-markt uit, aldus onderzoeksbureau PC Data. De nieuwe Intel-processoren halen kloksnelheden van 366 en 400 MHz en kosten respectievelijk 158 en 123 dollar in hoeveelheden van duizend stuks.
De leverancier heeft op de productiekosten bespaard door het cachegeheugen direct op de chip te plaatsen en niet op het processorbord. Daarnaast zijn deze Celerons niet via de nieuwe Pentium II-aansluiting verbonden met het moederbord, maar door een reeks pinnen. Later dit kwartaal brengt Intel een Celeron uit voor mobiele computers. Verder heeft het bedrijf de prijzen voor zijn oudere Celerons verlaagt: met 21 procent voor de 300 MHz-versie (nu 71 dollar) en met 16 procent voor de 333 MHz-chip (nu negentig dollar).
Bij wijze van vroege aanval heeft AMD al de prijzen van zijn K6-2 chips verlaagd. De 400 MHz-versie is zestig dollar goedkoper en kost nu 175 dollar, terwijl de K6-2 350 MHz voor honderd dollar over de toonbank gaat. Ondertussen doen berichten de ronde dat AMD dankzij een overeenkomst met Motorola voor diens kopertechnologie begin 2000 al de K7-processor lanceert. Die chip zal dan een kloksnelheid van 1000 MHz halen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-05T00:00:00.000Z Redactie Computable