Ruim miljoen mensen zoeken mee naar aliens

Het Seti@home-project, waarin iedereen met een PC en Internet-verbinding kan deelnemen in de zoektocht naar buitenaards leven, is op dit moment de grootste computergestuurde gegevensverwerking die ooit op aarde is uitgevoerd.

Dat is voorlopig het enige 'succes', want ondanks de vijftigduizend jaar computertijd die dankzij het project is samengebracht, is tot op heden geen enkelealien gevonden.
Sinds mei jongstleden hebben meer dan een miljoen mensen de Seti@home-screensaver gedownload (www.setiathome.ssl.berkeley.edu). Die screensaver legt op het moment dat de PC niet wordt gebruikt, verbinding met een gigantische database. Daar wordt informatie opgevraagd van de Arecibo-telescoop in Puerto Rico, de grootste radiotelescoop ter wereld. De computer analyseert die gegevens en stuurt ze terug naar de database.
De screensaver is inmiddels 'geïnfiltreerd' in huiskamers, kantoren en scholen in 223 landen. Het begint te lijken op een ware hype. Als binnen een kantoor één werknemer Seti@home heeft gedownload, volgen zijn collega's al snel. Er zijn bedrijven, scholen en universiteiten bekend waar men onderlinge wedstrijdjes houdt om te bepalen wiens PC de meeste data kan analyseren.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-18T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.