Weer uitstel 'vrije markt' domeinregistratie

Network Solutions (NSI) is zijn monopolie op de markt van de Internet-domeinregistratie nog steeds niet officieel kwijt. De testperiode voor een nieuw informatiesysteem, die eind april van start ging en oorspronkelijk zestig dagen zou duren, is voor een derde maal verlengd, ditmaal tot 10 september.

Als de tests zijn afgerond, is NSI verplicht een overeenkomst te ondertekenen met de Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (Icann), de non-profit organisatie die door de regering Clinton is opgezet om de domeinregistratie over te hevelen van de overheids- naar de commerciële sector. Daarmee komt dan een eind aan het monopolie dat NSI tot nu toe in handen had. Overigens blijft de centrale databank van geregistreerde domeinnamen (.com, .net, .org) nog ten minste tot september 2000 in handen van NSI. De nieuwe spelers op de markt mogen straks alleen nieuwe domeinnamen registreren. Per adres moeten zij vervolgens negen dollar per jaar aan NSI betalen voor opname in het register.
Gedurende de testperiode zijn door Icann vijf andere registreerders geaccrediteerd om het nieuwe informatiesysteem - het 'shared registration system' (SRS) - te testen. Vier van de vijf hebben dat nieuwe systeem inmiddels draaiend gekregen: Register.com, Council of Registrars (Core), France Telecom en Melbourne IT. Alleen America Online heeft nog problemen met het SRS.
Naast deze vijf bedrijven heeft Icann inmiddels al 52 commerciële registreerders geaccrediteerd. Al die bedrijven moeten echter in de wachtkamer zitten totdat de testperiode definitief is afgerond.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-09T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.