IBM Travelstar breekt notebook-opslagrecord

IBM heeft een harde schijf ontwikkeld met een opslagcapaciteit van 25 gigabyte. De schijf, Travelstar genaamd, is bedoeld voor toepassing in notebook-computers. De opslagcapaciteit is de grootste tot nu toe. Het product leest met 5400 omwentelingen per minuut.

De fabrikant levert de schijf in beperkte hoeveelheden aan computerbouwers Dell Computer en Compaq. Dit sluit aan bij het dit jaar gestarte initiatief van IBM - één van de grootste leveranciers van harde schijven ter wereld - om hardwarecomponenten te leveren aan derden.
Naast de 25 gigabyte schijf verkoopt het bedrijf sinds vandaag ook een schijf van 18 en een van 12 gigabyte. Deze laatste is bedoeld voor ultralichte notebooks. Volgens de leverancier kan deze schijf tegen een stootje en is de kans op schade bij stoten of vallen gering. De grootste harde schijven in notebook-computers hadden tot dusver een opslagcapaciteit van ongeveer 14 gigabyte; in ultralichte is dat 6,4.
De grote schijven zijn zeer geschikt voor opslag van grote muziekbestanden, video, en multimedia. Op de nieuwe schijf van IBM passen volgens het bedrijf twintig films met videokwaliteit of zeven miljoen pagina's tekst.
Computerleverancier Dell neemt al bestellingen aan voor notebooks met deze schijf. Naar verwachting begint de massale levering rond september.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.