IBM toont nieuwe generatie Power PC-chip

IBM laat een voorproefje zien van zijn volgende-generatie Power PC Risc-processor (reduced instruction set computing) op de Hot Chips-conferentie. Die bijeenkomst vindt volgende week plaats op de Stanford University.

Overigens onthult Sun Microsystems tijdens diezelfde conferentie zijn multimedia Java-chip Majc (microprocessor architecture for Java computing). IBM's nieuwe processor is echter, in tegenstelling tot de Sun-chip, bedoeld voor zware werkstations en servers. Deze zogenoemde Power4-chip, voorheen bekend onder de codenaam Gigaprocessor, zal tegen het einde van 2001 of het begin van 2002 opduiken in de RS/6000- en AS/400-machines van het bedrijf.
Tijdens de conferentie zullen Brad McCredie en Roger Bailey, leiders van het processor-ontwerpteam, de chip introduceren. De Power4 wordt gefabriceerd op 0,18 micron, bestaat uit zeven lagen metaal en haalt kloksnelheden van meer dan 1 gigahertz. Daarmee is de toekomstige chip vijf keer sneller dan de huidige generatie Power3-processoren die nu commercieel verkrijgbaar zijn.
Een testversie van de Power4, die veel elementen van de volledige toekomstige processor bevat, functioneert al sinds december vorig jaar in een laboratorium van IBM. Deze Power4-test heeft al 35 miljoen transistoren en is gebaseerd op de Cmos-7s-, koper- en 'silicium-op-isolatie'-technologieën die het bedrijf de afgelopen maanden onthulde.
Verder heeft de Power4 veel van de geavanceerde chip- en caching-functionaliteit die IBM al uitprobeerde in voorgaande generaties van de Power PC-processor, namelijk de 32-bit 604e en de 64-bit Northstar- en Pulsar-chips. De Power4 is echter uitgerust met grotere Level 1- en Level 2-cachegeheugens. Daarnaast gebruikt het ook de 'smart caching'-techniek die voor het eerst opdook in de RS/6000 F50- en H50-servers die de Power PC 604e-chip gebruiken.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-06T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.