Amerikaanse IT-arbeidsmarkt slaat op hol

De krapte op de arbeidsmarkt voor automatiseerders neemt in de VS ongekende vormen aan. Het aantal IT-vacatures groeit sterk, terwijl het onderwijs minder informatici aflevert dan vroeger. Hierdoor stijgen de lonen flink. Dit blijkt uit verschillende rapporten, gepubliceerd in de Amerikaanse Computerworld.

Een studie van The American Electronics Association (AEA), die onder andere IT-leveranciers vertegenwoordigt, wijst uit dat technologische bedrijven vanaf 1993 ongeveer één miljoen nieuwe banen hebben gecreëerd. Het aantal studenten dat een technische opleiding afrondt, nam in dezelfde periode met 5 procent af.
Vooral de IT-branche voelt de gevolgen daarvan. De werkloosheid in deze sector is extreem laag: van de programmeurs kan 1,4 procent geen werk vinden. De komende jaren voorspellen de onderzoekers vooral een tekort aan specialisten in helpdesk-architectuur, beveiliging, telecom, Internet, netwerken en gegevenspakhuizen. De krapte zal ook na 2000 voortduren.
Door deze tekorten stijgen de salarissen flink. Volgens een studie van Hewitt Associates kennen IT-professionals vaak een jaarlijkse loonstijging van 20 procent. Erp-specialisten vormen de best betaalde beroepsgroep. Het salaris van de gemiddelde niet-IT'er stijgt in de VS met 4 tot 5 procent. Verder ontving ruim 57 procent van de IT'ers in 1998 een bonus, tegenover 42 procent in 1997. Daarnaast ontvangt één op de tien een optiepakket.
In januari 1998 kende de VS 350 duizend IT-vacatures. In de loop van dat jaar steeg dat naar een vergelijkbaar niveau als in de Europese Unie: vijfhonderdduizend. Volgens de Europese Commissie loopt dit op tot 1,2 miljoen in 2002. Branche-organisatie Fenit schat dat in Nederland de tekorten kunnen toenemen tot achttienduizend IT'ers per jaar.
In Nederland stijgen de IT-salarissen echter minder; gemiddeld ongeveer 10 procent, zo blijkt uit onderzoek van De Breed en Partners. Werkgevers paaien personeel liever met opleidingen en steeds vaker ook met een schaarstetoeslag. In de VS bestrijden bedrijven personeelstekorten vooral met winstdelingen, opties, bonussen, flexibele werktijden en telewerken.
Enkele Republikeinse senatoren hebben inmiddels voorgesteld het aantal tijdelijke visa voor buitenlandse werknemers opnieuw te verhogen, van 115 duizend naar tweehonderdduizend per jaar. Vorig jaar is het aantal visa al uitgebreid van 65 duizend naar 115 duizend. Hier ging een uitgebreide lobby van de IT-industrie aan vooraf. Deze tijdelijke vergunningen waren mei dit jaar al vergeven. In oktober komt de volgende lichting beschikbaar voor het fiscale jaar 2000. Het is nog onzeker of de Senaat met het Republikeinse voorstel instemt. Tegenstanders wijzen erop dat enkele IT-bedrijven graag buitenlanders inhuren omdat deze vaak goedkoper zijn dan Amerikanen.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-11T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.