Via schrapt Cyrix' toekomstige M3-processor

Via heeft de ontwikkeling stopgezet van de toekomstige M3-processor van zijn dochteronderneming Cyrix. De moeder zou de voorkeur geven aan de Winchip van zijn kersverse dochter Centaur, voorheen van IDT.

De M3, tevens bekend onder de codenamen Gobi, Jalapeno en Mojave, moest de opvolger zijn van de huidige M2 Intel-compatibele PC-processoren. Deze nieuwe chip stond op schema voor eind dit jaar of begin volgend jaar.
Architecten van Cyrix waren erin geslaagd proefexemplaren van de M3 een prestatieniveau te laten bereiken dat gelijkwaardig is aan dat van AMD's nieuwe Athlon-processor. De M3 zou echter meer dan de helft kleiner zijn. Hierdoor kan Cyrix het nadeel van de relatief langzame Socket 370-systeembus opheffen door een grote hoeveelheid snel cache-geheugen direct naast de processor op dezelfde chip te plaatsen.
Al met al beloofde de M3 een levensloop die kon eindigen met een kloksnelheid van 1,2 GHz. Daarmee zou Cyrix de concurrentie met Intel - en ook AMD - aangaan op het vlak van snellere en duurdere systemen. Andere bronnen melden echter dat deze toekomst-chip een ontwerpfout bevat die al dit moois beperkt tot een magere 207 MHz op een productieproces van 0,18 micron.
Bovendien is de overname van Cyrix door Via vooral ingegeven door de toegang tot intellectuele auteursrechten, patenten en licenties van oud-Cyrix-moeder National Semiconductor (Natsemi). Daarmee werpt Via een verdedigingswal op tegen Intel, waarmee het zakelijk en juridisch in de clinch ligt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-10T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.