Microsoft en AOL naderen moeizame vrede

De oorlog tussen Microsoft en America Online (AOL) over 'instant messaging' loopt kans op een moeizame vrede uit te lopen. De Internet Engineering Taks Force (Ietf) heeft een speciale werkgroep opgezet die een chat-protocol moeten uitwerken dat interoperabiliteit biedt.

Daarnaast heeft AOL een adviesorgaan gevormd dat standaarden moet ontwikkelen voor het verzenden van 'instant' online-berichten. Onder de leden van deze groep bevinden zich Apple-interim-president Steve Jobs en AOL-directeur annex Netscape-mede-oprichter Marc Andreessen. Afgelopen vrijdag maakte Apple bekend dat het de 'instant messaging'-software van AOL wil opnemen in zijn Macintosh-besturingssysteem.
AOL zegt dat het ook Microsoft en de Ietf heeft uitgenodigd deel te nemen aan het adviesorgaan. Naar het zich laat aanzien hebben die twee dit aanbod afgeslagen. Overigens steunt Microsoft al enige tijd het standaardisatiewerk van de Ietf op het gebied van messaging-interoperabiliteit. Eerder bleek ook al dat AOL een uitnodiging van de Ietf voor lidmaatschap van diens 'instant messaging'-werkgroep naast zich heeft neergelegd.
Ondertussen zijn een aantal kleinere bedrijven opgedoken die ook software bieden voor 'direct chat'. Eshare Technologies, Tribal Voice en Cybersite zijn drie Amerikaanse ondernemingen die elk een eigen antwoord hebben op de strijd tussen Internet-giganten Microsoft en AOL.
De drie bieden software voor deze opkomende communicatievorm die de controle aan de consument laat. Gebruikers kunnen kiezen of zij willen deelnemen aan een gesloten gemeenschap of aan een open systeem, dat dus ook kan communiceren met de software van concurrenten Microsoft, AOL en Yahoo.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.