Koop Centaur versterkt Via tegenover Intel

Via Technologies koopt de dochteronderneming Centaur van chipfabrikant IDT voor een nog onbekend bedrag. De Taiwanese chipset-producent kocht vorige maand al Natsemi-dochter Cyrix, fabrikant van x86-compatibele processoren, en doet nu dus hetzelfde met de overname van IDT's Centaur.

Een deel van deze overeenkomst omvat ook het delen van licenties en patenten tussen Via en IDT. Die laatstgenoemde beursgenoteerde onderneming meldde op 14 juli dat het Centaur wou verkopen. Daarmee trekt het zich terug uit de markt voor x86-compatibele chips.
Via krijgt nu de technologie voor de Winchip-microprocessor in handen, het ontwerpteam in Austin (Texas) en de intellectuele eigendomsrechten van Centaur. IDT, dat vooral bekendheid genoot als producent van Sram-chips (synchronous random access memory), concentreert zich nu weer op zijn activiteiten voor communicatie-chips.
Al met al ontwikkelt Via zich tot een aanzienlijke speler in de markt voor Intel-compatibele processoren. Het ligt dan ook al enige tijd overhoop met Intel, dat in dit Taiwanese bedrijf een bedreiging op langere termijn ziet voor zijn dominante marktpositie.
De processorfabrikant is zelf immers al enige tijd bezig zijn andere chip-activiteiten uit te bouwen, waaronder ook chipsets en I/O-architecturen (input/output) voor servers. Intels eerste stappen in de markt voor grafische chips bleken echter misstappen te zijn. Die plannen staan inmiddels op een lager pitje. Veel computerfabrikanten voelen zich hoe dan ook niet gemakkelijk bij dit oprukken van Intel in de marktsegmenten voor andere PC-componenten.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Nieuwsbrief

Wil je dagelijks op de hoogte gehouden worden van het laatste ict-nieuws, trends en ontwikkelingen? Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief.

Vul een geldig e-mailadres in

Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-08-05T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.