Microsoft laat L&H vallen voor Whisper

Microsoft dropt plannen om de spraaktechnologie van de Belgische softwareleverancier Lernout & Hauspie (L&H) te verwerken in Windows. Het softwarebedrijf gaat nu volle kracht vooruit met een eigen product, dat de codenaam Whisper draagt.

Dit signaleert de groeiende ambities van Microsoft op het gebied van spraaktechnologie. Die technologie wordt algemeen gezien als de computerinterface van de toekomst. Ondermeer IBM, Philips, Unisys en Dragon Systems hebben al eigen spraakproducten ontwikkeld. Microsoft heeft een belang van 8 procent in L&H en zei vorig jaar nog dat het de technologie van het Belgische bedrijf binnen drie tot vijf jaar zou opnemen in Windows.
Sinds januari 1993 werkt een intern team van Microsoft echter aan het aanpassen van de Sphinx-II-software, die is ontwikkeld aan universiteiten. Deze applicatie wordt nu omgevormd tot de Windows Highly Intelligent Speech Recognizer (Whisper). Een lichte versie hiervan, met een vocabulaire van duizend woorden, moet kunnen draaien op een 486-PC met 4 MB geheugen en een standaard geluidskaart. Hiermee kunnen gebruikers dan applicaties bevelen geven, zoals het openen en bewaren van bestanden.
 

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-11T00:00:00.000Z Redactie Computable