Windows krijgt moeite met 2001

De Windows-besturingssystemen van Microsoft bevatten een fout waardoor die software problemen zal krijgen op 1 april 2001. Volgens experts heeft deze kwestie niets van doen met 1 april-grappen, maar ligt de oorzaak in een rekenfout in de bepaling van het begin van de zomertijd.

Windows mist bij deze berekening een 'is gelijk'-teken (=) en geeft daardoor van 1 tot 8 april 2001 de tijd verkeerd door aan programma's. Applicaties die draaien op Microsofts besturingssystemen zullen zich in die week gedurende een uur gedragen alsof het een uur eerder is dan de correct weergegeven tijd in de Windows-klok. Op 8 april schakelen de programma's ook over op zomertijd en loopt alles weer op tijd.
Deze fout is ontdekt door programmeur Richard Smith, president van Phar Lap Software, en komt voort uit een 'dynamic link library' (dll) van Windows 95, 98 en NT. Microsoft heeft het bestaan van het probleem inmiddels erkend. Smith voorspelt dat deze kwestie geen grote gevolgen zal hebben voor de meeste thuisgebruikers, maar wel voor financiële instituten zoals banken, aandeelhandelaren en handelswebsites. "Zij moeten accurate dossiers bijhouden van alle transacties voor hun boekhouding. Dit wordt een dure kwestie", aldus de ontdekker. Hij schat dat dit veertig- tot vijftig miljoen computers raakt.

x

Om te kunnen beoordelen moet u ingelogd zijn:

Dit artikel delen:

Lees verder


Stuur dit artikel door

Uw naam ontbreekt
Uw e-mailadres ontbreekt
De naam van de ontvanger ontbreekt
Het e-mailadres van de ontvanger ontbreekt

×
×
article 1999-01-12T00:00:00.000Z Redactie Computable
Wilt u dagelijks op de hoogte worden gehouden van het laatste ict-nieuws, achtergronden en opinie?
Abonneer uzelf op onze gratis nieuwsbrief.